Hobbykwekerij

Daglelies

  Home    Hobbykwekerij          Fotoalbum         Spiders          Zaailingen          Links          Gastenboek          Collectielijst         Macrofoto's

 

Hobbykwekerij

 

Nadat ik verschillende soorten daglelies in mijn achtertuin had geplant bleek deze al snel te klein. Tenslotte wil je ook nog andere planten in de tuin. Ik ben toen op zoek gegaan naar meer grond waar ik mijn hobby verder kon uitbreiden. Dit heb ik gevonden bij de Amateur Tuinders Vereniging de Wrottersploech in Drachten. Op dit grote complex met meer dan 300 leden was nog flink wat grond beschikbaar. Samen met mijn schoonvader zijn we een stuk grond van 4 are gaan huren en hebben we een tuinhuisje gebouwd.

 

Elk hadden we 2 are, maar al snel ging ik een stuk van mijn schoonvader gebruiken. Ik had gauw te weinig grond en mijn schoonvader was met één are ook wel tevreden. De tuin stond vol met daglelies. Na een aantal jaren werd dit aantal uitgebreid en had ik ook heel veel planten om te ruilen of te verkopen. Deze planten kwamen ook in potten te staan, ten eerste omdat ik geen grond meer over had en ten tweede was het zo gemakkelijk om ze te verkopen en mee te nemen naar tuinbeurzen of bloemenmarkten.

 

In 2007 stond ik een aantal keren op een vlooienmarkt met mijn planten. Een jaar later heb ik daar nog groenmarkten aan toegevoegd en dat bleek een succes. Veel mensen heb ik ontmoet en enthousiast gemaakt met mijn passie en mooie daglelies. Ik hoop elk jaar ook veel groenmarkten te bezoeken om mensen te laten zien wat een bijzondere plant de daglelie is.

 

In de zomer van 2008 deed de gelegenheid zich voor om een paar tuinen verderop een stuk grond erbij te huren. Hier heb ik niet lang over nagedacht en vervolgens had ik er 3 are bij (300 vierkante meter).  April 2009 is er nog een stuk van 2 are bijgekomen. In totaal bezit ik nu 800 vierkante meter.

 

In de herfst van 2011 bezit ik een collectie van zo'n 1200 verschillende soorten. 

In 2012 heb ik totaal 1000 vierkante meter grond met veel daglelies. 2 are gebruik ik voor mijn zaailingen en heb ik planten staan voor de verkoop. Ook heb ik een verkoopgedeelte ingericht waar planten in pot staan.

 

In 2013 heb ik een collectie opgebouwd van inmiddels zo'n 1350 soorten daglelies.

Een gedeelte wordt nieuw aangeplant met veel nieuwere soorten. Ik heb een stuk gerooid en in potten gezet. Hier komen in 2013 de pompoenen te staan.

 

Mijn hobbykwekerij is in de zomer ook te bezoeken na afspraak via mail of telefoon.

Ook heb ik jaarlijks mijn Open Tuindagen in juli. Dit wordt dan vermeld op de site en in krant of tuinbladen.